Siirry suoraan sisältöön

Au-työt / kultatyöt

Kestävimmät hammaspaikat tehdään hammaslaboratorioissa valettuina joko kultaseoksesta tai keraamisesta massasta.

Kulta on kauan tunnettu ja käytetty, kestävä paikkamateriaali. Kultapaikka ei murene, liukene eikä lohkeile. Hyvin tehtynä sitä voi pitää lähes ikuisena, edellyttäen että hampaisto muuten hoidetaan. Täytteeseen käytettävä kultaseos on kovuudeltaan samaa luokkaa kuin hampaan kiille. Näin ollen se kuluu muun hampaiston kanssa samaan tahtiin eikä aiheuta häiriöitä purennassa. Pitkälle paikatuissa poskihampaissa, joihin kohdistuva purentapaine on pääosin paikka-aineen varassa, on kulta hyvä vaihtoehto.

Kullan väri saattaa tuntua vieraalta. Todellisuudessa se ei yleensä näy suun ilmeliikkeissä ja toisaalta kullan voi nähdä myös kauniina. Allergia suussa käytettävälle kultaseokselle on erittäin harvinaista.

Keraamisesta massasta valmistetut täytteet ovat hampaan värisiä. Niitä käytettäessä voidaan rikki mennyt hammas palauttaa lähes täysin ehjän hampaan näköiseksi.

Näkyvillä alueilla, esimerkiksi välihampaissa, tällainen täyte on paras vaihtoehto. Materiaali on kuitenkin kovempaa kuin oman hampaan kiille. Tästä syystä poskihammasalueella niitä joskus joudutaan vuosittain hiomalla hienosäätämään hampaiston kulumisen myötä.

Kulta- ja keraamisten täytteiden valmistus tapahtuu siten, että hampaassa oleva vanha paikka ja pehmentynyt hammaskudos porataan pois. Syntynyt kolo muotoillaan tietyn malliseksi ja sen jälkeen otetaan tästä kolosta ja muista hampaista jäljennös. Tämän jäljennöksen avulla valmistetaan hammaslaboratoriossa hampaaseen tarkoin sopiva täyte, joka seuraavalla käynnillä kiinnitetään vastaotolla hampaaseen.

Hammaslaboratoriossa valmistettavat täytteet tulevat kustannuksiltaan selvästi kalliimmiksi kuin vastaanotolla tehtävät tavanomaiset täytteet. Kustannukset tulee kuitenkin suhteuttaa paikkojen kestoon.